چطور یک میوه خشک کن خوب بخریم؟

چطور یک میوه خشک کن خوب بخریم؟

استفاده از میوه خشک از قدیم در بین ایرانی ها مرسوم بوده است. میوه جات خشکی مانند برگ زردآلو، هلو، قیسی، آلو خشک و… در خانواده های ایرانی طرفداران زیادی دارد. از طرفی بسیاری از کارخانه جات تولید لواشک، آلوچه، خشکبار، کمپوت ها و… نیز مصرف بالایی از میوه های خشک را داشته و مواد اولیه خود را خارج از فصل به این روش تامین می کنند.

اتفاق تازه ای که در زمینه میوه های خشک افتاده است، استقبال مردم عادی از انواع میوه های خشک به عنوان آجیل و خشکبار و مصرف روزافزون آن است. لذا تولید کننده های زیادی در سراسر جهان به تولید میوه‌های خشک به روش های مختلف رو آورده اند و در صدد تامین این محصول گران قیمت برای این بازار بزرگ جدید برآمده اند.

حضور تولیدگنندگان داخلی کشورمان و تولید کنندگان خارجی در بازار کشور ها همچنان قادر به تامین بازار داخلی و صادراتی این محصول در کشور ما نیست. راه اندازی یک کارگاه تولید میوه های خشک یا همان چیپس میوه می تواند سود آوری مناسبی را نصیب تولید کننده داخلی کرده و همچنین مانع واردات میوه خشک خارجی شود ودر نتیجه از خروج مقدار زیادی ارز از کشور جلوگیری گردد.

در این پست به بررسی نحوه تولید میوه خشک خانگی و صنعتی می پردازیم.

تولید میوه خشک خانگی

یکی از لوازم خانگی پر کاربرد در هر خانه برای فصل تابستان بعد از دستگاه بستنی‌ ساز خانگی می‌توان به دستگاه مخصوص خشک کردن میوه اشاره کرد. دستگاه خشک کن (Food dehydrator) از طریق از بین بردن رطویت محصول یا سبزی به ماندگاری طولانی مدت آن کمک می کند. برخی از دستگاه‌های خش کن میوه برای دیگر مواد غذایی مانند سبزیجات، غلات، گوشت، تهیه‌ی لواشک، تهیه‌ی ماست و حتی خشک کردن گل هم استفاده می‌شوند.

انواع دستگاه میوه خشک کن از لحاظ کارکرد

دستگاه‌های خشک کردن میوه به دو گروه جریان عمودی و جریان افقی تقسیم می‌شوند. در دستگاه‌های جریان عمودی، منبع تولید گرما در کف دستگاه قرار می‌گیرد. این خشک کن‌ها معمولا گرد هستند و درب دستگاه از بالا باز می‌شود. در این دسته از خشک کن‌ها سینی‌ها روی هم قرار می گیرند. قیمت این دسته از دستگاه‌های برای خشک کردن میوه مناسب‌تر است و فضای کمتری اشغال می‌کنند. البته توزیع حرارت در انواع جریان افقی به مراتب بهتر است. این نوع محصولات بیشتر برای خشک کردن میوه و سبزیجات مناسب هستند.

در دستگاه‌هایی با جریان افقی، منبع حرارت در عقب دستگاه قرار می‌گیرد. درب این دستگاه‌ها معمولا کشویی است و برای بیرون آوردن سینی هر طبقه نیازی به خارج کردن دیگر سینی‌ها نیست. قیمت این محصولات در مقایسه با انواع جریان عمودی گران‌تر است. اما توزیع یکنواخت حرارت آن را برای خشک‌کردن تمام مواد غذایی مناسب ساخته است. این نوع خشک کن‌ها دارای ابعاد بزرگ‌تری هستند؛ بنابراین فضای بیشتری اشغال می‌کنند.

تولید میوه خشک به روش صنعتی

راه اندازی کارگاه تولیدی میوه و سبزی خشک
برای راه اندازی یک تولیدی میوه خشک ( چیپس میوه ) نیاز به یک دستگاه میوه خشک کن صنعتی بوده و همچنین برای مراحل آماده سازی که شامل شستشو ، پوست کندن ، هسته گیری ، اسلایس ( ورقه ) کردن می شود نیز می توان از تجهیزات دستی یا برقی استفاده کرد. پس از خشک کردن محصول نیز با استفاده از دستگاه های مختلف ساختن پک محصول را بسته بندی کرده و انبار می کنید.

خشک های مختلفی برای خشک کردن انواع میوه و پک طراحی و تولید شده‌اند که عموما در تناژ ورودی، حجم و اندازه دستگاه ها با هم تفاوت دارند و شما با توجه به نیاز خود و شزایط کاری تان باید مناسب ترین را انتخاب کنید.

انواع دستگاه میوه خشک کن صنعتی

دستگاه های خشک کن صنعتی به صورت کلی در سه مدل کابینی، تونلی و دوار تولید می شوند. با توجه به نوع محصول و ظرفیت ورودی دستگاه خشک کن مناسب انتخاب می شود.

دستگاه های خشک کن تونلی برای تناژهای بالا تولید می شوند. این دستگاه به صورت کانتینیوس(پیوسته) عمل می کند و میوه و صیفی جات در مدت زمان کوتاه تری خشک می شوند. برای آشنایی با عملکرد این دستگاه و مطالعه مشخصات و ویژگی های مقاله دستگاه خشک کن تونلی را مطالعه کنید.

دستگاه خشک کن صنعتی کابینتی میوه و سبزی

بیشترین کاربرد انواع خشک کن میوه و سبزی را خشک کن های کابینی ( کابینتی ) به خود اختصاص می دهند. با توجه به تنوع بالای آنها در کسب و کار های خانگی ، صنعتی و نیمه صنعتی به کار می روند. خشک کن های کابینتی ارزان قیمت، با کیفیت، متنوع و متناسب با سطوح مختلف کاری، کم جا، قابلیت کاربری راحت ویژگی های دیگری نیز دارند که باعث می شوند استقبال اکثر تولید کنندگان میوه و سبزی خشک به خشک ها باشد.

در خشک کن های کابینتی با استفاده از گردش هوای داغ بصورت یکنواخت و محاسبه شده و خروج رطوبت هوای موجود در میوه و سبزی به هوای محفظه خشک کن وسپس خروج رطوبت از خشک کن به بیرون توسط سیستم های برنامه ریزی شده، میوه یا سبزی کاهش رطوبت داده و خشک می شود. نکته بسیار مهم یکنواختی محصول تولیدی است؛ به یاد داشته باشید که میوه خشک یا همان چیپس میوه محصول لوکس می باشد و باید زیبایی، طعم، رنگ، بو و همچنین حفظ مواد مغذی و ویتامین ها را بسیار در نظر گرفته در حفظ سطح کیفی آن تلاش کرد.

در مراحل خشک کردن محصول نباید عجله ای داشت و باید میوه و سبزی را با سرعت کم و دمای بین 40 تا 60 درجه سانتی گراد خشک کرد تا موارد فوق حاصل گردد.

ظرفیت های تولید میوه و سبزی خشک با دستگاه کابینتی

همانطور که اشاره شد، دستگاه های خشک کن کابینتی در اندازه ها و ظرفیت های مختلفی طراحی و تولید می شوند که از هرکدام برای امور و کار هایی در سطوح مختلف کاربر دارد. خشک کن های مینی تک کابین، تک کابین، دو کابین و سه کابین انواع خشک کن ها در ظرفیت با ظرفیت های مختلف هستند. خشک‌کن های مینی تک کابین کوچکترین خشک کن است که معمولا برای کسب و کار های خانگی و نیمه صنعتی کاربرد دارد. خشک های تک کابین برای کسب و کار های کوچک و دو کابین برای کسب و کار های متوسط و صنعتی و خشک کن های سه کابین برای راه اندازی کسب و کار های صنعتی و بزرگ کاربرد دارند.

در مواردی که نیاز به تولید تناژ بالاتری باشد می توان از خشک کن های سه کابین متعدد به صورت موازی استفاده کرد. ظرفیت هرکدام از خشک کن های مذکور متفاوت بوده و نسبت به محصول ورودی می تواند کمتر از میانگین و یا بیشتر از آن باشد. لذا ظرفیت هایی که ادامه می آید، ظرفیت های متوسط و تقریبی می باشد.

ظرفیت های ارائه شده ظرفیت های واقعی این دستگاه ها برای میوه هایی مانند سیب و پرتقال می باشد؛ ولی برای اینکه بدانید برای هر محصول محصول خاصی ظرفیت ورودی هر دستگاه چقدر است می توانید مساحت سینی های در دسترس را محاسبه کرده و تخمین بزنید که چقدر از محصول مورد نظر در آن جا می شود. می توانید مساحت مفید هر دستگاه خشک را محاسبه کرده و با تخمین میزان ظرفیت های هر سینی و ضرب آن در تعداد سینی ها ظرفیت ورودی هر دستگاه را برای محصول مورد نظر محاسبه کنید.

زمان خشک کردن میوه با دستگاه خشک کن کابینتی

برای هر میوه زمان مشخص و متفاوتی را می توان برای خشک شدن در نظر گرفت. این زمان به پارامتر های مختلفی بستگی دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • رطوبت اولیه محصول: این که محصول ورودی دستگاه تا چه حد تر بوده و رطوبت اولیه آن چقدر است. آیا میوه بهاره هست یا پاییزه ،آیا میوه تازه و باغی هست یا سردخانه ای و …
  • رطوبت نهایی محصول: رطوبت میوه پس از خروج از دستگاه خشک کن چند درصد باشد، بنا به سفارش و شرایط میتوان این درصد رطوبت نهایی را کم یا بیشتر در نظر گرفت.
  • رطوبت و دمای محیط: اینکه دستگاه خشک کن باید در منطقه ای شرجی مانند شمال یا جنوب کشور مان کار کند یا در منطقه ای خشک مانند کرمان و یزد، اینکه در فصل زمستان هستیم و یا تابستان.
  • دمای محفظه خشک کن: اینکه بنا به موارد مختلف تصمیم بر خشک کردن میوه در چه دمایی باشد. اینکه بخواهیم محصول به آرامی خشک شود و یا به سرعت، اینکه فرمولاسیون مورد استفاده برای میوه باشد.
  • محصول: اینکه چه محصولی در خشک کن قرار دارد، به عنوان مثال زمان لازم برای خشک شدن سیب کمتر از پرتقال و زمان خشک شدن پرتقال کمتر از نارگیل می باشد.

دستگاه خشک کن میوه صنعتی دست دوم

برای خرید دستگاه خشک کن با قیمت مناسب می توانید از دستگاه های دست دوم استفاده کنید. سناباد ماشین دستگاه های خشک کن دست دوم خود را بصورت اورهال، با تضمین سلامت دستگاه و با قیمت بسیار مناسب عرضه می کند.

قیمت میوه خشک کن صنعتی

قیمت دستگاه میوه خشک کن صنعتی براساس معیارهای خاصی مشخص می شود. انواع دستگاه های خشک کنی که توسط شرکت های مختلف تولید می شود با توجه به قطعات و تجهیزات مورد استفاده، تکنولوژی ساخت دستگاه، کارایی، خدمات و گارانتی دستگاه قیمت های متفاوتی دارند.

نکاتی که باید در تهیه دستگاه میوه خشک کن در نظر گرفت

توزیع حرارت و گردش گرما یک فاکتور مهم در میوه خشک کن
تمام دستگاه‌های خشک کن با فرایند توزیع یکنواخت گرما میوه‌ها و مواد خوراکی مختلف را خشک می کنند. نکته‌ای که باید توجه داشته باشید این است که گرما باید حتما به‌صورت یکسان در دستگاه توزیع شود. پیش از خرید محصول به نحوه‌ی گردش گرما در دستگاه توجه کنید. به‌خاطر داشته باشید که دستگاه‌های جریان افقی توزیع گرما را بهتر انجام می‌دهند.

کاربری و نحوه کار با دستگاه میوه خشک کن

معمولا کار با دستگاه‌های خشک کن میوه چندان دشوار نیست و تقریبا در همه‌ی محصولات به یک صورت است. اما سعی کنید محصولی را خریداری کنید که با آپشن‌های بهتر کاربری را آسان‌تر ساخته‌اند.

تایمر، توزیع یکنواخت گرما و قابلیت شست‌وشوی قطعات از جمله مواردی هستند که کاربری دستگاه را آسان می‌سازند.

گنجایش مناسب یک میوه خشک کن چقدر است؟

یکی از موارد مهمی که باید پیش از خرید دستگاه خشک کن میوه و سبزیجات در نظر داشته باشید گنجایش دستگاه است. دستگاه‌های انواع جریان عمودی فضای کمتری را اشغال می کنند و گنجایش کمتری دارند. دستگاه‌های جریان افقی بزرگ‌تر هستند و گنجایش بیشتری دارند.

توان مصرفی را در نظر بگیرید

هنگام خرید وسایل برقی یکی از مواردی که باید به آن توجه کنید توان مصرفی محصول است. هرچه توان مصرفی محصول کمتر باشد انرژی مصرفی هم کمتر خواهد بود. البته مدت زمان شروع به کار بیشتر طول می‌کشد. اگر توان مصرفی محصول بالاتر باشد زودتر به گرمای مورد نظر می‌رسد. البته این دسته از دستگاه‌ها گران‌تر هستند و مصرف برق بالاتری دارند.

شکل سینی در نوع کاربرد تاثیر دارد

سینی‌هایی که در این دستگاه‌ها وجود دارند اغلب سینی‌های مربعی هستند. این سینی‌ها برای تهیه‌ی لواشک بسیار مناسب هستند. در برخی خشک کن‌ها سینی‌ها روی یکدیگر قرار می گیرند.

داشتن تایمر میوه خشکن یک مزیت محسوب می‌شود

برخی از دستگاه های خشک کردن میوه و سبزیجات فاقد تایمر هستند و پایان کار دستگاه را به شما اعلام نمی‌کنند. بنابراین باید حواس‌تان به مدت‌ زمان کار دستگاه باشد. دستگاه‌های تایمردار دارای آلارم هستند و پایان کار دستگاه را اعلام می‌کنند. برخی از دستگاه‌های خشک کن میوه دارای قابلیت خاموشی خودکار هستند و پس از انجام کار خاموش می‌شوند.

مضرات دستگاه میوه خشک کن خانگی چیست؟

خود دستگاه ضرری ندارد بلکه نحوه خشک کردن میوه مهم است. رعایت نکردن نکات بهداشتی در هنگام شستن محصولات، خشک کردن و نگهداری محصول خشک می‌تواند بر ورود میکروب‌ها به بدن تاثیر گذار باشد. این امر می‌تواند باعث بیماری‌هایی همچون بیماری روده شوند.

آیا از دستگاه میوه خشک کن می‌توان برای خشک کردن سبزی و آجیل نیز استفاده کرد؟
بله بسیاری از دستگاه های خشک کن میوه خانگی امکان خشک کردن سبزیجات و آجیل را نیز دارند.

در کل چند نوع دستگاه خشک کن میوه وجود دارد؟

این دستگاه‌ها در دو نوع خانگی و صنعتی تولید می‌شوند. دستگاه میوه خشک کن صنعتی که در کارگاه‌های غذایی یافت می‌شوند در 3 نوع سوخت برقی، گازی و گازوئیلی موجود هستند. این دستگاه ها بیشتر برای خشک کردن میوه و سبزیجات در ابعاد بزرگ و بالای ۱۵ کیلو کاربرد دارند. دستگاه خانگی در ابعاد کوچکتر تولید می‌شوند و برای مصارف خانگی مورد استفاده قرار می‌گیرند.

سخن آخر

خشک کردن میوه در خانه
با توجه به مواردی که عنوان کردیم می‌توانید با اطمینان خرید کنید. و قبل از خرید دستگاه خشک کن میوه به نوع دستگاهی که می‌خواهید تهیه کنید فکر کنید و بهترین را برای خانه خود انتخاب کنید. امیدواریم در این پست توانسته باشیم شما را در خرید بهترین مارک دستگاه خشک کن خانگی و صنعتی یاری کرده باشیم. تجربه خود را از خریدتان با ما به اشترام بگذارید.

محبوب ترین میوه و سبزی خشک کن های بازار حدودا چه قیمتی هستند؟
اکثر میوه و سبزی خشک کن های محبوب در بازار در بازه قیمتی ۳,۶۳۴,۷۴۳ تومان تا ۴,۴۴۲,۴۶۴ تومان قرار دارند

خط تولید میوه خشک شامل چه دستگاه هایی می‌شود؟
وان شستشو – هسته گیر – اسلایسر – پوست کن – خشک کن – دستگاه پک و بست‌بندی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed

فهرست
سوالی دارید؟
چت را شروع کنید
سلام! برای چت در WhatsApp نام من را Click و یا Tap کنید.
من معمولاً بعد از چند دقیقه پاسخ خواهم داد.